"Kan du beskrive din dag?".

Efter jeg blev student i sommeren 2017 har jeg været til utallige møder, og til samtlige møder er jeg i løbet af samtalen blevet bedt om at fortælle om min dag.

"Kan du beskrive din hverdag?" "Hvordan ville en helt normal hverdag se ud?" "Hvornår står du op?" "Hvad spiser du til morgenmad?" "Hvad laver du i løbet af dagen?" etc.

Det mest præcise svar jeg kan give dem, det er: "Det afhænger af (...)", for det gør det. Det afhænger af så mange ting hvordan min dag er. Der er rigtig mange forskellige faktorer som er med til at forme min dag. Jeg vil prøve at skrive nogle af de ting ned som min dag kan afhænge af:

Det afhænger af: Vejret (Sne, regn, torden og lyn) Søvn (Har jeg kunnet falde i søvn? Har jeg kunnet sove eller er jeg vågnet mange gange i løbet af natten?) Planerne ca. 2-3 uger forinden dagen (Har jeg haft stramt program og har nu brug for ro og "lav ingenting"-dage?) Fremtidsplaner (Har jeg stramt program den kommende til og har nu brug for ro og "lav ingenting"-dage?) Om jeg har møder (hvis jeg har møder kommer jeg ud og ser præsentabel ud - hvis jeg så har det mentalt skidt, så tager det flere kræfter end hvis jeg var på toppen) - Somme tider kan jeg holde til 3-4 møder på én dag og somme tider kan jeg kun rumme et møde. Det afhænger sjovt nok også af alt det ovenstående)

Det er nogle af de sådan mest basale ting som min dag afhænger af. Men, udover dem, så er der mange flere 'små' ting som også spiller en roller. Det kunne f.eks. være:

Transport til f.eks. møder (Kører jeg selv, hvor langt er der, har jeg været der før, hvornår skal jeg køre, hvornår er jeg der så, hvor skal jeg parkere?) - hvis de spørgsmål er der, så skal jeg bruge flere kræfter og derfor skal jeg også lade op længere tid end hvis jeg var vant til at komme det sted og det så bare var 'på rutinen'

Koncert med mine orkestre (Fokus på at være smilende, være social, have den rigtige udstråling, spille rigtigt, huske alle aftaler, sidder uniformen fint og rigtigt osv.)

Jeg synes selv det er mega frustrerende ikke at kunne fortælle hvordan mine dage forløber sig, men det er bare ikke muligt fordi det afhænger af så meget som det gør. Nogle dage kan jeg ikke engang komme op af sengen. Nogle dage kan jeg have fire møder på én dag, tage til musik og stadig ikke være udkørt. Nogle dage kan jeg tage hen for at handle og så er al min energi opbrugt. Det er virkelig frustrerende for mig ikke bare at kunne alt hele tiden - men jeg kan vælge om jeg vil slå mig selv i hovedet eller bare acceptere det er sådan det er... For det er sådan det er.

Jeg har en autisme diagnose som gør at jeg lukker alt ind, lugte, lyde, lys osv. En diagnose som også gør at 'normale' hverdags ting ikke gøres automatisk men jeg skal bruge rigtig mange kræfter på det. En diagnose som kan få for mange indtryk og derefter have fuldstændig brug for ro til at restituere og bearbejde indtrykkene. En diagnose som har brug for struktur og planer. Så har jeg på den anden side OGSÅ en ADHD diagnose, som - behovsmæssigt - er stort set det modsatte af alt som min autisme del har brug for. Min ADHD kan ikke rumme roen, skal allerhelst have mange bolde i luften på én gang og kan IKKE holde ud at være i en struktureret hverdag.

Jeg tror sletter ikke I forstår hvor meget planlægning mit liv kræver - og det er virkelig hårdt og svært at få til at gå op.. Det er ikke kun min overordnede dag som afhænger af ting, men det er også de ting i løbet af dagen som afhænger af ting. For eksempel det at handle og så resten af dagen bagefter. Hvad jeg kan klare bagefter afhænger af om der er mange mennesker i butikken, om jeg kunne få det jeg skulle have, om jeg møder nogen jeg kender eller ej, etc. Udover at kæmpe med 'omverdenen', så har jeg dagligt kampe med mig selv også. Jeg er godt på vej, men det tager LAAAAAANG TID at finde balancen mellem de to diagnoser. Det er virkelig ikke let. Det kræver blod, sved, tårer og ikke mindst nedsmeltninger. Mit ressourceforløb har virkelig hjulpet mig og gjort det muligt for mig at lære mig selv så godt at kende som jeg har gjort de sidste to år. Jeg har lært rigtig meget og er blevet meget stærkere og mere bevidst om hvor jeg ikke skal presses og hvor jeg godt kan holde til at blive presset lidt.

Ønsker alle en rigtig god onsdag aften ❤️